Lade kommunerne selv beslutte om de vil give garanti til termonet
I mange små landsbyer og lokalsamfund er tilgangen til fjernvarme ikke lige om hjørnet. Derfor har en gruppe sydstevnsboer taget skeen i egen hånd og vil skabe muligheder for fælles strøm og varmeløsninger til hele Sydstevns.
”Missionen er, at det skal være muligt at få klimavenlig strøm og varme i små landsbyer og lokalsamfund – også for mennesker der ikke har den store indtægt,” fortæller Carl Skou, formand for Sydstevns Energifællesskab. Foreningen arbejder benhårdt på at gøre den mulighed virkelig gennem en kollektiv andelsbaseret løsning.
Kommunal opbakning
Den nylige udmelding om at termonet ikke kommer med i varmeforsyningsloven, og at kommunerne derfor ikke må stille garanti for termonetløsninger, har været et bump af de større, men det har ikke standset ambitionerne.
”Når du skal finde finansiering til et projekt som vores, så betyder det virkelig meget, at det er tydeligt, at kommunen bakker op. En kommunegaranti blåstempler projektet for alle både hr. og fru. Jensen, banken samt fonde og puljer. Uden kommunegaranti vil det bremse projektet og det vil være et større arbejde at skaffe finansiering, men vi tror stadig fuldt og fast på, at vi kommer i mål,” siger Carl Skou, der har svært ved at forstå argumenterne for det nye forslag.
”Vi har rigtig god opbakning fra Stevns Kommune, både fra embedsværket og politikerne. De vil meget gerne have at det lykkes. Derfor bliver man lidt trist, når der fra statslig side bliver stillet et forslag, der reelt vil betyde, at det ikke længere skal være muligt for kommunerne at stille garanti for projekter som vores.”
Finansieringen bliver dyrere
Carl Skou kan selvfølgelig ikke give præcise tal for, hvor meget dyrere det bliver for den enkelte andelshaver. Han mener dog klart, at der bliver tale om en størrelse, hvor tilslutningen til den nye varmeløsning vil falde, fordi folk ikke har råd.
”Det vi gerne vil lave ude i landsbyerne nu, kan sammenlignes med dengang man lavede andelsvandværker i stedet for små lokale brønde med tvivlsom vandkvalitet. Vi vil gerne sikre gode, stabile og klimavenlige løsninger. Men, nu tyder det på, at vi må skaffe hele finansieringen selv – og så bliver det dyrere,” siger Carl Skou.
Fra Sydstevns lyder opfordringen derfor klart til regeringen om at droppe forslaget og lade kommunerne selv beslutte om de vil stille garantier for termonet.
Artiklen er blevet bragt i Dagbladet.
På vegne af bestyrelserne, holdet bag og vore ambassadører.
Carl Skou
formand