Prisen for strøm til andelshaverne tegner lovende

Hvad bliver prisen for strøm? Det er det store spørgsmål, som bestyrelsen nu kan arbejde videre med efter bestyrelsesmødet i Tinghuset d. 7. november.

Kristian Thorsen fra StrømFordel og Stephan Krabsen fra EBO Consult fremlagde resultatet af den analyse af produktions- og forbrugsdata i 2023 fra deres elmålere, som 48 kommende andelshavere afgav fuldmagt til i starten af oktober (TAK!). Der var alle typer andelshavere repræsenterede: en vindmølle-ejer, forbrugere uden egne solceller og forbrugere med egne solceller. De er jeres naboer og bor alle her i lokalområdet.

God selvforsyningsgrad blandt andelshaverne giver mere forudsigelige og lavere priser

Kristian og Stephan konstaterede, at 57% af den strøm som blev produceret på den lokale vindmølle og på solcellerne hos andelshaverne, med det samme – time for time – blev brugt af andelshaverne i lokalområdet i 2023. Hvis vi i 2023 havde haft et energifællesskab. Det kan vi nu dokumentere.

Derfor kan vi i Energifællesskabet aftale en indbyrdes pris for 57% af strømforbruget. Resten skal købes i el-markedet (Nord Pool).

Det står i skærende kontrast til, at borgere, institutioner og virksomheder i Stevns kommune som helhed kun har en selvforsyningsgrad for strøm på 25% – målt over et helt år. Elmarkedet fungerer på en meget kortere tidsskala. Der skal hele tiden være en spænding i din stikkontakt, fra sekund til sekund. Det er der vi skal være.

Du betalte i 2023 omkring 70 øre ex. moms per KWh for strøm

Din elregning består af 3 poster: selve strømmens pris til producent og elhandler, tarif for transport af strømmen til din stikkontakt til vores netselskab Cerius (kl. 17-21: 100 øre, kl. 00-06: 11 øre og resten af døgnet: 33 øre) og elafgift til statskassen (76 øre).

Til alle poster skal tillægges moms. Kun private betaler moms.

Hvad der skal betales til Cerius og staten ligger fast.

Det vi taler om her er strømmens pris. Hvis forholdet mellem egenproduktion i området og køb fra Nord Pool kan fastholdes, medens vi får nye andelshavere – og det vil vi arbejde for at få – så kan du regne med en stabil pris for ca. 60% af forbruget og en stabil pris for den el, du sælger til andelshaverne. Resten må vi – som alle andre – købe på Nord Pool til den pris, der gælder i den enkelte time.

Elmarkedet er blevet liberaliseret – mulighed for snyd.

Liberaliseringen indebærer, at der mellem producenter af strøm (fx på vind og sol) og forbrugere skal være en elleverandør (= elhandler), som opererer på ”markedsvilkår”.

Forbrugerrådet Tænk offentliggjorde d. 24. oktober 2024 en test der viste, at 20 ud af de 60 godkendte el-handlere i Danmark lavede uigennemskuelige el-regninger til deres kunder. Du kender dem sikkert. Det er dem du støder på, når du undersøger om du kan få billigere strøm. De fleste er gode, men nogle er bare ikke.

El-handlere med skumle hensigter har mulighed for at skjule for forbrugeren hvilken pris der går til producenten af strøm og hvad de selv tager sig betalt for til at formidle strømmen.

Og der er eksisterende el-handlere, der med aggressivt telefonsalg og ulovlige metoder opkræver deres kunder.

Så i Sydstevns Energifællesskab ligger det os på sinde at arbejde sammen med en troværdig elhandler, når vi deler vores strøm.

Strømmens pris

Men hvad er så prisen på strøm? Strøm fra vind er mere værd end strøm fra sol, da vinden ofte blæser døgnet rundt og mest om vinteren.

For jer der har solceller på taget og selv sælger overskuddet, så er vi interesserede i at høre, hvilken prisen i kunne opnå i markedet per KWh over et år? For eksempel i 2023. Vi tror at vi kan give jer sikkerhed for en god og stabil pris. Kontakt os

Fremtiden er lys

Som det se ud nu kan det måske nok lade sig gøre, at vi som andelshavere ikke kommer til at skulle have ekstra penge op af lommen for at gøre det rigtige for klimaet og for de næste generationer, når vi skal bringe andelsselskabet op at flyve som lokalt driftsselskab. Men tværtimod starte en reel grøn omstilling, hvor alle kan være med og få andel.

Og så kommer vi til de 3 unge mennesker på dagens billede.

Fire studerende fra RUC skriver semesterprojekt om Sydstevns Energifællesskab

Anders, Momo og Tobias mødte op til bestyrelsesmødet (August var forhindret).  De har fået øje på os på Sydstevns. De fire unge mennesker tager uddannelsen ”By og plan”.

Anders, Momo og Tobias havde forberedt nogle spørgsmål til os og vi havde en god debat om hvilke barrierer der er for at dele strøm lokalt og at få alle med. Anders, Momo og Tobias havde allerede en god pointe, som vi i bestyrelsen vil tage med videre. De vil lave flere anbefalinger til os når de arbejder sig igennem.

Vi har brug for de unge – ikke mindst fordi de fleste af os i SSEF er 50+. Vores daglige leder Sten havde f.eks. ved mødets start store problemer med teknikken med online-forbindelsen til Kristian Thorsen og Stephan Krabsen. Men det løste Anders på ingen tid med sin egen computer.

Nye ambassadører

Anne Abraham (Klintevej), Ulf Lolk Larsen (Korsnæbsvej 18) og Erik Møller Nielsen (Korsnæbsgården) har meldt sig som nye ambassadører og bor alle i Rødvig Øst. De vil sammen med Jørn Olsen og Sten i Boesdal arbejde for at konkretisere et varmeprojekt baseret på Termonet.  Så nu arbejder vi videre med at skaffe opbakning til og realisere muligheden for ny varmeforsyning i Boesdal og Rødvig Øst.

Du kan stadig nå at blive andelshaver

Du kan få lokal strøm fra sol og vind i din stikkontakt fra starten. Det er ikke nok at du har betalt kontingent til foreningen. Meld dig som andelshaver, så du kan være med: Klik her

Vi sigter efter at kunne begynde at dele strøm blandt andelshaverne d. 1. april 2025.

 

På vegne af bestyrelserne, holdet bag og vore ambassadører.

Carl Skou