Nyt logo og nyt tilskud fra Landdistriktspuljen
Vi håber at I kan lide vores nye logo! Bestyrelsen har lagt vægt på, at det ikke bare skal formidle, at vi arbejder for den grønne omstilling, men også at det er et lokalt initiativ, som vi gennemfører i fællesskab. Oplægget er lavet af Anni Härkönen fra Rødvig og gjort færdig af en dygtig grafiker. Logoet signalerer grønt, lokalt, fællesskab og ansvarlighed. Farverne er valgt og er dæmpende og beroligende, inspireret af jord, himmel og hav, klint og sol. Vi håber at i kan genkende solopgangen over Stevns Klint:-)
Folketinget lægger op til at Termonet ikke er under Varmeforsyningsloven
I seneste nyhedsbrev skrev jeg om, at vi måtte håbe, at der på den landspolitiske scene indfinder sig noget fornuft og reel opbakning til – i fællesskab – at kunne gennemføre den grønne omstilling af varmeforsyningen i landdistrikterne. Det kan vi nu konstatere ikke var tilfældet.
Regeringen har indgået en bred aftale med de fleste af folketingets partier. Den udelukker, at termonet hører under varmeforsyningsloven. Det har som direkte konsekvens, at det ikke er muligt at søge tilskud fra fjernvarmepuljen og at der ikke kan ydes kommunegaranti til 100% af fællesinvesteringerne, således som det er muligt for de øvrige fjernvarmeprojekter i kommunen. Det betyder en mistet værdi af 25.000-30.000 kr. per husstand.
Vi har dog fortsat ambition om at arbejde videre med at udvikle lokale varmeprojekter, uagtet at vi med denne beslutning og afklaring vil blive negativt forskelsbehandlet med 5 – 10 mio. kr., alene i vort område.
Nyt tilskud på 1.3 mio. kr. fra Landdistriktspuljen 😊
Jeg er vældigt glad for at kunne fortælle, at Mette Lerdorf (Stevns Erhverv) og Sten Mortensen i samarbejde er lykkedes med at skaffe foreningen et nyt tilskud på 1.3 mio. kr. til vore udviklingsaktiviteter det næste år! Det er vældigt godt gået – mange tak til dem. De giver os mulighed for at arbejde videre med at realisere deling af strøm fra lokale vindmøller og solceller til andelshaverne, finde store tage til opsætning af solceller, arbejde videre med varmeprojekter baseret på termonet og begynde at se på om vi også kan tilbyde elbil-opladning til andelshaverne. Projektet vil modtage tilskuddet fra By-, Land- og Kirkeministeriets Landdistriktspulje.
Det indebærer samtidigt, at Stevns Erhverv bliver direkte involveret i vort arbejde. Det er en klar styrkelse af Sydstevns Energifællesskab.
Naturgassen skal ud af varmeforsyningen for Stevnsfort inden udgangen af 2025
Region Sjælland har besluttet, at varmeforsyningen på den sikrede institution Stevnsfort skal omlægges fra naturgas til varmepumper (luft-vand eller jordvarme) inden udgangen af 2025. Den naturgasledning, som i sin tid blev lagt ud til Stevnsfort, er baggrunden for, at mange andre i Boesdal også har varmeforsyning med naturgas. Vi har i Sydstevns Energifællesskab derfor været i kontakt med Region Sjælland og deres rådgiver. På den baggrund bliver det nu lagt op til beslutning i Regionsrådet, om en fællesløsning med naboerne i Boesdal baseret på termonet også kan være en mulighed, der skal undersøges og beregnes. Der er i Boesdal 30 husstande, hvoraf 15 har givet SSEF en interessetilkendegivelse for ny varmeforsyning.
Der er således gang i rigtigt mange aktiviteter for at finde vejen frem. Bestyrelserne holder den 8. august sit første møde efter sommerferien. Efter det møde håber jeg, at vi har endnu mere godt nyt at fortælle!
På vegne af bestyrelserne, holdet bag og vore ambassadører, ønsker jeg jer alle fortsat god sommer.
Carl Skou
formand